Nieuw lab voor innovatief voedsel

13 jun, 2017

In Wageningen opende vorige maand het nieuwe innovatiecentrum TOP Food Lab.

Het nieuwe lab, dat gevestigd is in het Nederlands Bakkerij Centrum, is bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe, supermarktwaardige levensmiddelen. Het biedt meer ruimte voor ontwikkeling en proefproducties van onder andere bakkerijproducten, gedroogde producten, gezonde snacks en chocolade. Top Food Lab helpt ondernemers met een idee, bijvoorbeeld een nieuw gezond sapje, om recepten te ontwikkelen en vervolgens het product marktrijp te maken, inclusief het opschalen en geschikt maken voor productie op supermarktschaal. Met het nieuwe innovatiecentrum is veel meer ruimte gekomen voor de versnelling van product- en procesontwikkeling. Nieuwe technologieën kunnen sneller en gemakkelijker getest worden, waardoor een snellere marktintroductie mogelijk wordt, aldus TOP. Een voorbeeld van zo’n nieuwe technologie is het pascalisatie-proces, waarbij vers voedsel wordt geconserveerd niet door de temperatuur te verhogen, wat de smaak aantast, maar met hoge druk, 300-600 MPa bij kamertemperatuur. Verse sappen zijn zo bijvoorbeeld wel drie weken houdbaar in de koelkast.

www.top-bv.nl, www.topfoodlab.nl