Voor LA Biosystems is 3D-celculturing een speerpunt. Daarbij gaat het om celculturen op 3D-matrices, electrospinning voor fibers, 3D dragers voor cellen en ook om 3D-printen van levende cellen. Daarmee kun je een precies passend stukje weefsel namaken, bijvoorbeeld (een bekend voorbeeld uit de begintijd van deze techniek) een oor. De bedoeling is dat de cellen na implanteren gaan groeien en zo weer een levend onderdeel worden van het dier of de mens. Zover is het nog niet, 3D-bioprinten mag nog niet bij mensen worden toegepast. De 3D printer van Cellink (waar LA Biosystems distributeur van is), de BIO X, wordt daarom voornamelijk aan onderzoekslabs verkocht.
Het principe van 3D printen is eenvoudig, ook voor levende cellen. De gebruiker vult een reservoir met medium, bijvoorbeeld alginaat en cellulose en voegt daar de levende cellen aan toe. Aan het reservoir zit een spuitmondje met de gewenste opening, een soort pipetpunt. Het geheel klikt in de printerkop, die op een bepaalde temperatuur wordt gehouden.
De BIO X heeft een touchscreen waarmee je eenvoudig een ontwerp kunt selecteren om te printen. Dat kan door er zelf een te maken met bijvoorbeeld CAD of na imaging van een stuk weefsel, of bestanden te downloaden die op internet vrij gedeeld worden. Er kunnen details van maar liefst een micrometer worden geprint, claimt LA Biosystems. Tijdens het printen wordt een crosslinker toegevoegd met calciumionen, waardoor de drager door middel van bestraling met UV-licht zal uitharden tot de gewenste gel.