Op 11 februari werden de Foreign Investment Trophies uitgereikt, een evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd door Flanders Investment & Trade, het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen.

De prijs voor investering van het jaar ging naar Barry Callebaut. De Zwitserse chocoladefabrikant stak 100 miljoen euro in een nieuw distributiecentrum in Lokeren, dat het grootste chocolademagazijn ter wereld zal worden. De faciliteit gaat volledig energieneutraal opereren.

Nieuwkomer van het jaar is Inari, een biotechbedrijf dat kortgeleden zijn eerste Vlaamse vestiging opende in Gent. Het onderzoekscentrum ontwikkelt een nieuwe generatie zaden en gewassen die minder afhankelijk zijn van water en chemicaliën en die geschikt zijn voor allerlei bodemtypes en weersomstandigheden. Inari werkt daarbij samen met kennisinstellingen VIB en ILVO.

INEOS wint de Exceptional Investment Trophy, nadat ze vorig jaar aankondigden een nieuwe productiefaciliteit te gaan bouwen in de haven van Antwerpen. Het Britse chemiebedrijf pompt een recordbedrag van 3 miljard euro in het project, INEOS’ grootste investering ooit en de grootste investering in de Europese chemiesector in twintig jaar tijd.

Tot slot ontving Nike de Lifetime Achievement Trophy. Het Amerikaanse sportkledingbedrijf heeft Vlaanderen in 25 jaar tijd verrijkt met onder meer drie distributiecentra.