Coating is antiviruspantser

6 aug, 2020

Door medisch textiel te behandelen met een nieuwe nanocoating kun je het langdurig bestand maken tegen virusdeeltjes.

Onderzoekers van de University of Pittsburgh, VS, ontwikkelden een coating die niet alleen vloeistoffen zoals bloed en speeksel afstoot, maar ook voorkomt dat eiwitten en virussen aan het oppervlak kunnen hechten. Met de coating kun je medische kleding en mondmaskers behandelen. Daarnaast is hij waarschijnlijk geschikt voor oppervlaktes in bijvoorbeeld medische wachtruimtes. Dit maakt de kans op verspreiding van en besmetting met ziekteverwekkers een stuk kleiner.

Of de coating werkt tegen SARS-CoV-2 moet nog worden getest, want in hun experimenten gebruikten de onderzoekers een andere ziekteverwekker: het adenovirus, veroorzaker van onder meer luchtweginfecties en bindvliesontsteking. Het was al bekend dat de coating voorkomt dat eiwitten kunnen hechten en na experimenten bleek dat adenovirussen op een vergelijkbare manier worden geweerd. De onderzoekers hebben goede hoop dat het nanomateriaal tegen allerlei virussen werkt, want in essentie bestaan ze allemaal uit erfelijk materiaal verpakt in een jasje van eiwitten. Daarop is het coronavirus geen uitzondering.

De coating bestaat uit polytetrafluoretheen (PTFE) nanodeeltjes die thermisch gesinterd zijn aan polypropeen-microvezels. Dit creƫert een robuust, ruw oppervlak met lage oppervlakte-energie, bestaande uit meerdere lagen. Wat de coating volgens de onderzoekers uniek maakt, is dat hij veelvuldig wassen, schrobben en krassen doorstaat zonder zijn beschermende vermogen te verliezen. Bij andere coatings gebeurt dat sneller, waardoor ze alleen geschikt zijn voor wegwerptextiel. De slijtvastheid van de nieuwe coating maakt het daarentegen mogelijk om medisch textiel, zoals beschermende jassen en mondkapjes, te hergebruiken. Werkt de technologie inderdaad tegen het coronavirus, dan kan dat uitkomst bieden tijdens de crisis, aangezien er grote tekorten aan medische hulpmiddelen zijn.