Ruimte is een schaars goed; laboratoria moeten de werkruimtes steeds efficiënter inrichten. Dit betekent dat er steeds meer apparatuur in het lab dichter op elkaar staat, maar ook dat laboranten geen aparte kantoorruimte meer hebben en hun bureau of werktafel in het lab terecht is gekomen.

Door het stijgende aantal apparaten in het lab ervaren steeds meer laboranten geluidoverlast. Vriezers maken bijvoorbeeld het meeste lawaai als ze aanslaan om te koelen. Fabrikanten houden hier rekening mee door ze beter te isoleren. Dat scheelt niet alleen energie, maar de vriezer slaat ook minder vaak aan met minder overlast tot gevolg.

Een andere ergerlijke geluidsbron is de centrifuge. Die produceert soms wel 55 dB en daarbij is het brommende geluid voor veel mensen storend. Eppendorf introduceerde daarom onlangs de Centrifuge 5420. Deze produceert maximaal 45 dB bij een snelheid van 21.300 g. Een enorme verbetering want 3 dB minder betekent al een halvering van het geluidsniveau.

Ook een goede ergonomie draagt bij aan comfortabel werken. Sinds de jaren zeventig houdt Eppendorf hier rekening mee bij het ontwikkelen van apparatuur. In 2003 werd het PhysioCare Concept tot leven geroepen waarbij de focus ligt op liquid handling apparatuur zoals de pipetten. Vele laboratoria werken steeds vaker met 384-wells platen, tegen voorheen 96-wells platen. Dat betekent dat de laborant voor het vullen met een standaard achtvoudige pipet wel 48 keer moet pipetteren. Zoveel herhaalde bewegingen kunnen vroeg of laat leiden tot klachten in de arm, maar een pipetteerrobot is voor veel labs een stap te ver. Met de nieuwe 24-kanaals pipet van Eppendorf kun je een grote plaat in slechts zestien keer vullen. Daardoor kunnen klachten worden voorkomen.