Chemiebedrijf Solvay en Veolia Group slaan de handen ineen om schaarse stoffen uit batterijen voor elektrische voertuigen te hergebruiken in nieuwe accu’s.

In lithium-ion-accu’s zitten metalen als kobalt (zie afbeelding), nikkel en lithium, maar deze zijn schaars en/of moeilijk terug te winnen door ecologische en economische problemen. Het aantal elektrische voertuigen stijgt ondertussen de komende tien jaar van acht miljoen naar 116 miljoen, aldus Solvay en Veolia. Om al deze auto’s te kunnen blijven voorzien van batterijen, ontwikkelt het consortium een circulair ecosysteem. De bedrijven zijn daarvoor al in gesprek met een autoproducent en meerdere batterijproducenten om elke stap in de keten optimaal te benutten.

Veolia wint al sinds 2013 schaarse materialen terug uit de batterijen, maar om deze geschikt te maken voor hergebruik in elektrische en hybride voertuigen, moeten ze optimaal worden teruggewonnen en omgezet naar zuivere grondstoffen. Die taak is aan Solvay. “Onze technologieën zullen de batterijen aan het einde van hun cyclus nieuw leven inblazen”, vertelt Solvay-directeur Ilham Kadri in een persbericht. “Onze kennis van polymeren, composieten en mijnbouwoplossingen gecombineerd met Veolia’s unieke ervaring in afvalverwerking is een geweldige kans om een groener ecosysteem voor batterijen op te bouwen.”