Firma’s die elkaar normaal gesproken niet tegenkomen, zoals een matrassenproducent en een chipontwikkelaar, werken volop samen in projecten die elk op hun eigen manier het coronavirus bestrijden. Labtechnology zet drie consortia op een rijtje.

Miljoen mondmaskers

Dankzij een samenwerking tussen DSM, Auping en AFPRO rollen er sinds begin mei 1 miljoen mondkapjes per week van de band, bestemd voor medewerkers in de Nederlandse gezondheidszorg. Ongeveer een kwart van de totale behoefte aan medische mondmaskers is op deze manier gedekt. De bedrijven leveren de FFP2-gecertificeerde maskers tegen kostprijs aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, dat is opgezet ten behoeve van de tekorten die zijn ontstaan door de coronacrisis. Auping produceert de maskers in Alkmaar en Deventer en zet daarbij haar expertise in op het gebied van stoffen en fabricage; DSM coördineert het proces en biedt wetenschappelijke kennis en capaciteit; AFPRO brengt kennis van het luchtfiltersysteem in.

3D-geprinte wattenstaafjes

Drie Nederlandse bedrijven – Oceanz 3D Printing, DEAM en Almed – produceren per dag zo’n 30.000 Oswabs. De Oswab is een 3D-geprint wattenstaafje dat geschikt is bevonden door het RIVM om mee te testen op COVID-19. Dat gebeurt door met het staafje een neus­uitstrijkje af te nemen, bijvoorbeeld bij zorg- en onderwijspersoneel, en die te testen op influenza en luchtweginfecties. De hoge productiesnelheid van de ‘wattenstaafjes’ moet ervoor zorgen dat er genoeg swabs beschikbaar zijn zodra Nederland het aantal tests op het coronavirus opschroeft.

Covid-on-a-chip

Surfix, Qurin Diagnostics en LioniX International zijn een versneld ontwikkeltraject gestart van een biochip die op grote schaal diagnostiek van COVID-19 en immuniteitsdetectie mogelijk moet maken. Dat doen ze met financiële steun van Photondelta. De biochipbedrijven streven naar een testduur van vijf minuten en proberen het diagnostische apparaat binnen zes tot negen maanden beschikbaar te maken.

Biochips zijn in feite piepkleine laboratoria waarin je biochemische reacties kunt uitvoeren. De fotonische chip doet dat op basis van een optische technologie van LioniX die gebaseerd is op siliciumnitride. De samenwerking komt niet uit het niets, want de drie partijen werkten al aan een biochip waarmee je kanker in een vroeg stadium kunt opsporen. Het COVID-19-testapparaat wordt op basis van deze eerdere ontwikkelingen gebouwd.