De montage van de kernfusiereactor ITER is gestart. Het startschot kwam van de Franse president Emmanuel Macron en hij werd daarbij vergezeld door verschillende leiders uit de landen die meewerken aan het gigantische project, waaronder Nederland vanuit onderzoeksinstituut DIFFER.

Over de hele wereld bouwen onderzoeksinstituten en high-techbedrijven aan de verschillende onderdelen van ITER. Sommige componenten zijn 15 m lang en wegen evenveel als een Boeing 747. Eenmaal in Frankrijk aangekomen, moeten de stukken uiterst zorgvuldig worden gemonteerd, vaak met een speling van slechts enkele micrometers. Mede daarom duurt het in elkaar zetten van de gigapuzzel zeker vijf jaar. Het donutvormige reactorvat (de tokamak) krijgt een door­snede van 29 m.

Tijdens de eerste experimenten gaan wetenschappers waterstofgas ioniseren en proberen het ontstane plasma op zijn plek te houden. Uiteindelijk zal ITER met kernfusiereacties tussen deuterium en tritium energie gaan produceren. Omdat het project experimenteel is, kan deze energie nog niet worden opgevangen en gebruikt. Het plan is dat de volgende reactor, genaamd DEMO – verwacht rond 2050 – daar wel toe in staat is.