Tijdens de WoTS begin oktober werden diverse TechAwards uitgereikt. Denios was de winnaar van deze innovatieprijs in de categorie World of Laboratory met Denios Connect, een geavanceerd monitoringsysteem voor het laboratorium dat ze samen met iSense it ontwikkelden (zie ook Labtechnology # 10). “Dat hadden we niet verwacht!” zegt directeur Peter van Doesum. “In de categorie laboratorium zijn wij nog altijd een beetje de vreemde eend in de bijt. We hebben onze roots in de industrie. Het monitoring-aspect is moeilijk te introduceren in het conservatieve lab, terwijl het in farma- en foodindustrie bijna vanzelfsprekend is. Toch hebben wij ervoor gekozen het systeem groots op het lab te introduceren. En dat heeft de jury kennelijk gewaardeerd.”
Een deskundige jury koos uit negentien inzendingen in de categorie Laboratorium genomineerd Denios Connect als de winnaar. Het juryrapport vermeldt: “[…] dat monitoring als totaalconcept in laboratoria grote belangstelling geniet. […] Hierdoor wordt de veiligheid van de medewerkers beter gewaarborgd, kunnen laboratoria op grond van historische informatie hun (luchthuishoudings)processen optimaliseren en verbeteren ze de reproduceerbaarheid van onderzoek.”
Het systeem verzorgt 24/7 real-time risico-inventarisatie, maakt de gemeten data toegankelijk en inzichtelijk en historisch opvraagbaar. Geautoriseerde gebruikers krijgen via een dashboard informatie aangereikt op hun computerscherm, tablet of smartphone. De Denios Connect module bestaat per toepassing uit verschillende onderdelen waaronder de HIC-modules iMaxi of de nieuwe iMini. Deze modules zijn kleine plug-in meet- en communiceersystemen die een groot aantal standaard parameters zoals temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, CO2, VOC, licht en drukverschil kunnen meten.
De opbrengst van de TechAward is de eeuwige roem, zegt Van Doesum. Er is behalve een aandenken geen fysieke prijs aan verbonden. Maar Denios zal wel profiteren van de winst, zegt Van Doesum. “Het is een prachtige onderscheiding om door een vakkundige jury verkozen te worden als meest innovatieve product, zeker in de categorie laboratoria. Hoewel ik al verbaasd was over de nominatie en de winst niet had verwacht, vind ik wel dat we hem hebben verdiend. Het laat zien dat wij echt een innovatief bedrijf zijn.”