Iedere cel is anders. Dus ook de producten die zo’n cel maakt, zoals eiwitten of antilichamen, kunnen per cel verschillen, bijvoorbeeld afhankelijk van de code in de genen. Je wilt dus eigenlijk iedere cel in een celkweek onafhankelijk analyseren, maar met miljoenen cellen in een kweek is dat bijna ondoenlijk. Of niet?
Sphere Fluidics ontwikkelde een ingenieus systeem, de Cyto-Mine, dat iedere cel in een apart kweekbakje (of well) opvangt en met een foto bewijst dat er slechts één cel in een well zit. “Dat is uniek,” vertelt Yoëlle Schell van LA Biosystems, dat Sphere Fluidics vertegenwoordigt. “Er zijn meerdere systemen die single cell analysis doen, maar wij kunnen bewijzen dat het er maar een is.”
De Cyto-Mine pikt met een minuscuul druppeltje vloeistof met groeimedium, een picodroplet, telkens één cel uit het monster en laadt het op een 96- of 384-well microtiterplaatje. Daarop kunnen diverse analyses worden uitgevoerd, zoals een FRET analyse om de hoeveelheid uitgescheiden eitwit of mAb’s te bepalen. Individuele cellen kunnen daarna geselecteerd en opgekweekt worden.