Ook labs moeten zich bezighouden met de circulaire economie, vindt Richard van Woerden van Cryo Solutions.

In de circulaire economie worden materiaal, apparatuur en grondstoffen maximaal hergebruikt. “Het gaat om het creëren van de best mogelijke groene footprint en daarmee dus de milieubelasting zo laag mogelijk houden, waarbij men dan ook economisch voordeel kan halen, omdat men maar op een half tot een kwart van de vervangingskosten zit met deze revisie”, aldus Richard van Woerden, directeur van Cryo Solutions, leverancier van cryogene systemen voor onder andere biobanken en labs.

Het bedrijf wil, naast innovatie, ook vooruitstrevend zijn op het gebied van de kringloopeconomie door biologische opslagvaten te reviseren en zo een tweede leven te geven. Zo kan een bestaand vat een upgrade krijgen door de besturing te vervangen voor de nieuwste versie controller. Een revisie van het vat zelf is ook mogelijk waarbij bijvoorbeeld het plaatwerk opnieuw geverfd wordt, de cabinetop of deksel vervangen of het vat opnieuw gevacumeerd wordt. Tot slot is een upgrade mogelijk naar een droog opslagsysteem. Daarbij worden de monsters in het vat in een vloeistofdicht frame geplaatst. Hiermee wordt het risico op contaminatie uitgesloten waarmee het lab weer voldoet aan de laatste eisen qua veiligheid en kwaliteit.

“Apparatuur van klanten reviseren en upgraden bespaart enorm in de kosten en verlengt de levensduur weer oplopend tot tien jaar. Wij ruilen gebruikte apparatuur in. Deze reviseren en upgraden wij waarna het weer de verkoop in gaat zodat bijvoorbeeld startups betaalbaar en op technisch hoog niveau kunnen instappen,” aldus Van Woerden.