BioConnection breidt zijn productiecapaciteit uit en onderdeel daarvan is de aankoop van een enorme vriesdroger. Maar hoe krijg je die op zijn plek?

Op 12 mei is bij BioConnection op het Pivot Park in Oss een enorme vriesdroger van 12 ton naar binnen getakeld. BioConnection is een Contract Manu­facturing Organization (CMO) die steriele geneesmiddelen produceert, bedoeld voor klinisch onderzoek en de commerciële markt.

De vriesdroger is onderdeel van een nieuwe productielijn die € 12 miljoen kost. Een grote hijskraan tilde het apparaat naar de derde verdieping van het RY-gebouw. ‘Er hing een machine van een paar miljoen in de lucht, een spannend moment’, zegt Alexander Willemse, ceo bij BioConnection. ‘We moesten een deel van de gevel verwijderen, zodat de vriesdroger naar binnen kon. De veiligheidsmarge tijdens het tillen was maar 5 cm.’ De operatie duurde zo’n 3,5 uur.

De volautomatische vriesdroger is gebouwd door de Duitse firma HOF. Willemse: ‘We kozen voor HOF, omdat het bedrijf condensors onder de vriesdroogkamers plaatst in plaats van ernaast, zoals gebruikelijker is. We hebben beperkte ruimte, dus dat bleek voor ons een geschikte oplossing.’ Binnenkort wordt de machine gekoppeld aan de nieuwe 20 m lange volautomatische filling line. Die heeft een capaciteit van 160 tot 200 batches per jaar en een snelheid tot 200 vials per minuut.

Ondanks de COVID-pandemie loopt de bouw van de nieuwe productielijn op schema en kan de eerste GMP-productie naar verwachting in april 2021 starten. De totale productiecapaciteit is dan ongeveer vijftig miljoen vials per jaar. Daarmee speelt BioConnection in op de behoefte vanuit de markt. ‘Wereldwijd is er een beperkte productiecapaciteit van steriele geneesmiddelen’, zegt Willemse. ‘Dankzij de uitbreiding kunnen we meegroeien met onze klanten van de onderzoeksfase naar de commerciële productiefase, zodat ze tussendoor geen nieuwe CMO meer hoeven te zoeken.’