Met enkel je smartphone en deze 3D-geprinte draaitafel kun je de dichtheid van een bodemsample bepalen.

De dichtheid van een bodemsample zegt onder meer iets over de voorraad voedingsstoffen en koolstoffen. De massa bepalen is makkelijk, maar het volume van een onregelmatig gevormde klomp grond vergt meer moeite. Je kunt de sample bedekken met een laagje was en onderdompelen in water, een rommelig en tijdrovend klusje. Bovendien gaat je sample verloren. Tegen­woordig gebruiken onderzoekers laser scanning, een dure methode die bovendien wel 1,5 uur kan duren.

Dat kan anders, dachten bodemonderzoeker Colby Brungard en collega’s van New Mexico State University. Het volume van een object kun je namelijk meten met foto’s. Samen met student Michael Withing, tevens hoofdauteur van de publicatie in Soil Science Society of America Journal, ontwikkelden ze een eenvoudige maar doeltreffende methode.

De set-up bestaat uit een kleine 3D-geprinte draaitafel met houder voor je smartphone. Terwijl je met de hand de draaitafel beweegt, maakt de telefoon meerdere foto’s van het bodemsample. Een programma maakt vervolgens een 3D-beeld van alle foto’s en daar rolt binnen een kwartier het volume van het object uit. De onderzoekers bepaalden van vijf verschillende bodemtypes het volume en vergeleken de uitkomst met de twee bestaande methodes. De metingen waren vrijwel identiek.

“De nieuwe benadering maakt het mogelijk voor wetenschappers om hun werk te versnellen met tools die ze al tot hun beschikking hebben of die gemakkelijk te verkrijgen zijn”, zegt Brungard in het persbericht. Het plan van de 3D-draaitafel is vrij online te verkrijgen.