Lange tijd werd een apothekerskast die 90 minuten brandwerend is voor een utopie gehouden. Denios presenteert na gedegen onderzoek en ontwikkeling de eerste brandveilige apothekerskast

“We hebben er lang  over gesproken en een team van Asecos engineers is enkele jaren bezig geweest met de ontwikkeling van deze brandveilige apothekerskast,” vertelt Peter van Doesum, directeur van Denios. “Zo’n kast ontwerpen is een hele klus. De efficiënte apothekerskast is een beproefd concept in apotheken, keukens en laboratoria. Maar om een dergelijke kast uit te voeren als brandcompartiment voor de opslag van gevaarlijke stoffen werd tot voor kort onmogelijk gehouden. Je moet immers een 90 minuten brandwerende sluiting maken op de lades, die ook nog eens sterk genoeg moeten zijn voor de veelal zware flessen met bijvoorbeeld oplosmiddelen.”

Onlangs presenteerde Denios na een lang ontwikkelingstraject de nieuwe Asecos kast. Naast brandwerendheid, voldoet de kast aan alle van toepassing zijnde Europese normen. Zo ligt de brandcurve (de manier waarop de temperatuur van een brand zich ontwikkelt) en de maximaal toegestane temperatuur vast en heeft de kast het CE-keurmerk en het Duitse GS kwaliteitskeurmerk. Tevens produceert de kast maar heel weinig geluid, slechts 39 dBa.

Elektronisch gestuurd

De kast is zodanig ontworpen dat de laden in geval van brand (een temperatuurverhoging van 55 °C) of stroomuitval binnen twintig seconden sluiten dankzij een speciaal hiervoor geïntegreerd accusysteem.

Normaliter wordt de kast geopend en gesloten met behulp van een soft touch-LED, die aan de bovenzijde van de kast is aangebracht. Als het LED-lampje groen kleurt, dan is de kast gereed om open te gaan. Vergeet de gebruiker de kast na gebruik te sluiten, dan sluit de sectie zich automatisch na een minuut. Voorafgaand aan het sluiten geeft de kast een elektronisch signaal als waarschuwing.  Zodra de kast volledig is gesloten kleurt het LED-lampje rood.

Indien de laden bij het openen of sluiten weerstand ondervinden van 65 Newton of meer, bijvoorbeeld als er een obstakel voor de kast staat of als iemand tijdens het sluiten toch nog snel iets wil uitnemen, dan stopt de kast voor de veiligheid uit zichzelf met openen of sluiten.

Voor de lades zijn speciale telescooprails ontwikkeld, die aanzienlijk robuuster zijn dan de op de markt verkrijgbare geleidingsrails en minimale weerstand bieden zodat de laden schokloos geopend en gesloten kunnen worden. De wanden van de kast zijn vervaardigd van milieuvriendelijke, recyclebare sandwichpanelen van een gipsachtig materiaal. De afwerking is strak en glad terwijl de brandwerendheid kan worden gewaarborgd. Bijkomend voordeel van dit materiaal is de bijdrage aan geluidsisolatie. De kast is verkrijgbaar in zeven verschillende kleurstellingen en met een roestvast stalen front.