In 2018 en 2019 zijn verschillende batches geneesmiddelen teruggeroepen, omdat ze te hoge levels N-Nitrosodimethylamine (NDMA) en andere nitrosamines zouden bevatten.

Nitrosamines zijn een groep carcinogene verbindingen met verschillende toxiciteitlevels, die je kunt opsporen met behulp van gaschromatografie. Ellutia, Britse maker van innovatieve chromatografie-instrumenten, ontwikkelde daarvoor de 800 Series TEA. Deze thermal energy analyzer (TEA) kun je koppelen aan een chemical stripping system, zodat je snel en efficiënt de totale hoeveelheid nitrosamines in een monster kunt meten. Is deze te hoog, dan kun je het monster uitgebreider analyseren met een 800 Series TEA die is aangesloten op een gaschromatograaf, waarbij je de verschillende nitrosamines van elkaar scheidt en kwantificeert.

Om een zo goed mogelijke dienst te leveren, heeft Ellutia de handen ineengeslagen met JSB. JSB voorziet laboratoria van chromatografische systemen en is kennispartner van Agilent GC-applicaties. ‘Dankzij de samenwerking met Ellutia kan JSB een complete oplossing bieden voor nitrosamineanalyses’, zegt Marco Koenen, directeur van JSB. ‘We luisteren daarbij naar de wensen van de klant en kunnen op die manier een oplossing op maat bieden, inclusief service en support.’