Afgelopen najaar presenteerde Nanostring een microscoop die individuele moleculen zoals RNA of eiwitten op een stukje weefsel in beeld kan brengen, identificeren en tellen. Deze GeoMx DSP is eerst uitgebreid getest door onder andere het Amsterdamse NKI en inmiddels rijp voor de markt, zegt Patrick van Houts van Nanostring. “We presenteerden de nieuwe microscoop begin dit jaar op grote conferenties en er was werkelijk veel belangstelling voor.  Ze kunnen nu geleverd worden.”

Digital Spatial Profiling (DSP) geeft onderzoekers de mogelijkheid in theorie honderden targets zoals genen of eiwitten tegelijk te bepalen op een zelf gekozen deel van een biopt, bijvoorbeeld van een tumor. Van Houts vertelt: “We zijn begonnen met maximaal 96 antilichamen tegelijk te meten. De nieuwe microscopen worden geleverd in combinatie met twee gevalideerde panels met 80 verschillende eiwitten en 96-plex mRNA. Nieuw is ook dat het systeem nu gekoppeld kan worden aan NGS (Next Generation Sequencing), zodat we maar liefst 1400 tot 1600-plex mRNA kunnen meten. Begin 2020 is deze mogelijkheid leverbaar voor NGS-gebruikers. Onze visie is dat we uiteindelijk de mogelijkheid creëren om biologische pathways kwantitatief te volgen en te visualiseren op weefsel.”

Nanostring ging enkele nieuwe samenwerkingen aan om het systeem te optimaliseren. Leica Biosystems ontwikkelde Bond-RX, een geautomatiseerd systeem voor FFPE weefselpreparatie, de manier waarop de weefsels op plaatjes worden klaargemaakt voor de meting. Dit systeem werkt nu samen met GeoMx. Het bedrijf Abcam levert op verzoek antilichamen uit hun voorraad van 6000, zodat klanten de panels kunnen optimaliseren voor eigen gebruik. Tot slot werkt Nanostring nu samen met BioTechne. Dat bedrijf levert RNAScope, een moleculaire visualisering van weefsels en cellen als aanvulling op de DSP-techniek.