Bedrijven schieten massaal te hulp tijdens de coronacrisis. Ze produceren beschermingsmiddelen zoals handgels en medische apparatuur of ontwikkelen tests om het virus SARS-CoV-2 op te sporen. We zetten een aantal initiatieven op een rijtje.

Al snel ontstonden er in de medische sector grote tekorten in beschermingsmaterialen. Petrochemiebedrijf SABIC doneerde daarom ruim drieduizend producten, waaronder maskers en handschoenen, aan het academisch ziekenhuis in Maastricht. Daarnaast riep sectorfederatie Essenscia zevenhonderd chemie- en farmabedrijven op om duizenden mondmaskers te doneren aan Belgische ziekenhuizen. En Vermarc Sport staakte de productie van wielerkleding om in plaats daarvan mondmaskers te produceren.

Ook beademingsapparatuur is schaars. Het Nederlandse kabinet bestelde daarom vijfhonderd beademingssystemen bij technologieleverancier Demcon. Al na twee weken werden de eerste prototypes getest in ziekenhuizen.

Een werkend medicijn tegen het coronavirus is er nog niet, maar chloroquine – een middel tegen malaria – is een kandidaat, al zijn de eerste testresultaten wisselend. Farmaceutische bedrijven schroefden niettemin alvast massaal de productie van chloroquine op. Bayer schenkt bijvoorbeeld drie miljoen tabletten aan de VS, Teva levert zes miljoen doses en Mylan hoopt op te kunnen schalen naar vijftig miljoen tabletten.

Alcohol met nieuw doel

Desinfecteergels waren in recordtempo overal uitverkocht en ook in ziekenhuizen dreigen tekorten. Toen de horeca moest sluiten, besloten meerdere drankbedrijven daarom het roer om te gooien. In plaats van bier of jenever, maakten ze desinfecterende middelen op alcoholbasis. Zo produceerde AB InBev kosteloos 50.000 l ontsmettingsmiddel en 26.000 flesjes handgel. De bierreus gebruikte daarvoor restalcohol dat vrijkomt bij de productie van alcoholvrij bier. Bavaria haalde overgebleven bier uit de horeca terug om handgel van te maken. Avandis, stoker van jenever en likeur, maakte zo’n honderdduizend flessen handalcohol per week, bedoeld voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Distilleerder Hooghoudt leverde desinfecterende alcohol aan onder meer TSN Thuiszorg en Ambulancezorg Groningen.

Ook chemiebedrijf DSM maakte capaciteit vrij voor de productie van desinfectiemiddelen. In de fabriek in Waalwijk produceerde de firma in rap tempo 260.000 halveliterflessen handdesinfectiemiddel om te doneren aan de overheid.

Lableveranciers

Leveranciers van laboratoriumproducten presenteren tijdens de coronacrisis nieuwe en bestaande apparatuur die van pas kan komen bij het onderzoek naar het virus. Greiner Bio-One levert bijvoorbeeld een scala aan producten voor mensen die vaccins ontwikkelen of bezig zijn met testen op COVID-19. Denk daarbij aan pipetten, PCR-producten, TC flessen en Cryo.s-producten.

Scala Scientific en het Amerikaanse Plas-Labs werken samen voor de verkoop van verschillende soorten handschoenenkasten, die gebruikt kunnen worden bij onderzoek naar COVID-19. Bijvoorbeeld de 890-THC, een kast die de temperatuur en luchtvochtigheid automatisch reguleert en die geschikt is voor diagnostische testkits. Daarnaast bieden de bedrijven de 700-MCS, een modulair en mobiel schild met handschoenen, die een barrière vormt tussen patiënt en arts.

Ook rondom het opsporen van het virus zitten bedrijven niet stil. Analis biedt de KogeneBiotech Powerchek, wat op 4 februari de eerste diagnostische set op de markt was. De test identificeert twee genen in het coronavirus. Daarnaast lanceerde Analis een immunoassay, geproduceerd door Healgen, voor de detectie van SARS-CoV-2 infecties.

LED Techno biedt, samen met Eurofins Technologies, tests voor detectie van het virus op oppervlakken en in voedingssamples. De VIRSeek SARS-CoV-2 Screen kit spoort binnen een uur het E-gene op via RT-PCR. Dit gen codeert voor de envelop rond de virale schil van het coronavirus.