Traditioneel bestaan tankdouches uit een hooggeplaatste tank met verwarmd water, een afsluiter en een douchekop. Dat kan beter, vond Denios en ontwikkelde een moderne, onderhoudsvriendelijke veiligheidsdouche.

Het is een veiligheidsvereiste op ieder laboratorium: oog- en nooddouches. Maar wat als er buiten, bijvoorbeeld bij een chemische productiefaciliteit of op een off-shore platform, geen waterleiding beschikbaar is met warm water? Zo’n douche moet minimaal vijftien minuten warm water geven van 20 tot 30 graden, anders is voor het slachtoffer het spoelen niet vol te houden vanwege de kou.

Traditioneel staat daarvoor een zogeheten tankdouche op het terrein, een verwarmde tank met 1200 liter water die op enkele meters hoogte staat om de vereiste druk te kunnen leveren. Maar het preventief onderhoud van zo’n tank is veel werk omdat een steiger geplaatst moet worden. Bovendien bestaat natuurlijk het risico van ongelukken bij het onderhoud op die hoogte.

Handzaam en veelzijdig

Dit vond Denios geen ideale oplossing, zegt directeur Peter van Doesum. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in opslag en handling van gevaarlijke stoffen, ontwikkelde met dochter Purima, specialist in reinigingstechniek, een nieuwe tankdouche. Deze is slechts 2,4 meter hoog, kan vanaf de grond volledig gecontroleerd worden en kan rechtop in een vrachtwagen vervoerd worden. Voor de aanvoer van het water uit de tank is een elektrische pomp geïnstalleerd die werkt op dezelfde elektra als de verwarming.

“We wilden een standaard oplossing die breed inzetbaar is, duurzaam uitgevoerd in RVS en bovendien met een gelijkwaardige prijs aan onze huidige tankdouche,” aldus Van Doesum. “Het system is op afstand te monitoren. Denk hierbij aan de watertemperatuur, het niveau in de tank en een alarm bij gebruik. Uniek voor ons systeem is bovendien een camera die loopt als de douche wordt geactiveerd. Een medewerker kan online zien wat er aan de hand is en de juiste hulpdiensten, een BHV’er of juist een ambulance, informeren.”

Een prototype van de D-shower was een succesvolle wereldprimeur op de Secura-beurs afgelopen maart, aldus Van Doesum. De eerste bestellingen vanuit de voedingsmiddelenindustrie zijn inmiddels binnen. “Met name deze industrie vindt het belangrijk dat de douches van RVS zijn gemaakt met het oog op de hygiëne.” Denios is alweer bezig met verbeteringen. Zo is er al de mogelijkheid voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak waardoor het systeem in combinatie met een accu enige tijd onafhankelijk kan opereren.

www.denios.nl