De ‘slimme’ roervlo mixt niet alleen, maar monitort tijdens de chemische reactie ook allerlei fysische eigenschappen.

Onderzoekers aan de University of Warwick, Groot-Brittannië, ontwikkelden een roervlo die met sensors allerlei parameters meet. Via bluetooth verzendt die Smart Stirrer de data naar een computer of smartphone. “Er is dus geen randapparatuur of bedrading nodig,” zegt Dmitry Isakov, eerste auteur van de paper die werd gepubliceerd in ACS Sensors.

Het team maakte een modulair ontwerp, wat betekent dat je de Smart Stirrer allerlei toepassingen kunt geven door zelf te kiezen welke sensors je gebruikt. Tijdens experimenten lukte het al om onder andere de kleur en transparantie te detecteren, elektrische geleidbaarheid te meten en, mits je zorgvuldig kalibreert, de viscositeit te bepalen. Ook werd succesvol een zuur-basetitratie gemonitord.

“De roervlo is volledig aanpasbaar, wat het een universeel laboratoriuminstrument maakt”, zegt Isakov. Geautomatiseerde processen kunnen bovendien chemische processen betrouwbaarder, veiliger en minder arbeidsintensief maken. Het is niet de eerste keer dat iemand een slimme roervlo maakt, maar deze proof-of-concept studie laat zien dat het goedkoper, flexibeler en volledig open source kan, aldus Isakov. De materialen en componenten van de Smart Stirrer kosten bij elkaar minder dan $ 20.

“Het eerste prototype van de roervlo werkt op een batterij die je moet vervangen, maar dankzij de schroefcapsule is dat zo gebeurd”, zegt Isakov. De feedback vanuit allerlei laboratoria wereldwijd is overweldigend, laat de onderzoeker weten. “Dit geeft ons vertrouwen om verder te gaan met de ontwikkeling. De volgende generatie van de Smart Stirrer wordt kleiner van formaat en krijgt meer geavanceerde sensors.”