Hamamatsu, producent van optische instrumenten, ontwikkelde een nieuwe, ultracompacte spectrometer die slechts 300 mg weegt en op je vingertop past.

Volgens het Japanse bedrijf is de SMD series spectrometer de kleinste nabij-infrarood spectrometer ter wereld. Het instrumentje is veertig keer kleiner en dertig keer lichter dan de vorige mini-spectrometer MS series, terwijl de nabij-infrarood gevoeligheid vijftig keer groter is. Dit moet het gemakkelijker maken om de spectrometer te monteren in bijvoorbeeld drones en andere draagbare instrumenten met formaat- en gewichtrestricties. Zo kun je ter plekke metingen doen in plaats van in het laboratorium.

De SMD series meet nabij-infrarood in een range van 640 nm tot 1.050 nm, wat metingen mogelijk maakt van componenten zoals vocht, suiker, organische zuren en andere componenten afkomstig van organismen. Dat maakt de spectrometers niet alleen bruikbaar in voedselgerelateerde en agrarische toepassingen, maar ook voor medische en farmaceutische doeleinden.