De instrumenten van laboratoriumleverancier Wilten spelen niet alleen een rol in chemische labs, maar ook in het dagelijks leven. Zo meten ze de knapperigheid van koekjes.

Jouk Hamelink, teamleider bij Wilten Instrumenten, voelt zich verantwoordelijk voor het eten dat in de Nederlandse supermarkten ligt. Sinds 1952 is Wilten Instrumenten uit Etten-Leur namelijk leverancier van basis-, fysische en analytische instrumenten die dagelijks en op grote schaal in, onder andere, de voedselindustrie worden gebruikt.

De instrumenten die Wilten aan de voedselindustrie verkoopt, zorgen ervoor dat de kwaliteit en continuïteit bij voedselverwerkers wordt gewaarborgd. “We leveren apparaten waarmee verwerkers hun elementen testen”, zegt Hamelink. “Eiwitten, vetten en suiker zijn daarvan maar een paar voorbeelden.” Door al die elementen op een verschillend punt in het productieproces te meten, kunnen voedselfabrikanten en -verwerkers hun klanten constant hetzelfde product bieden.

Gezondere boodschappen
“Het gebruik van onze instrumenten begint al bij de ingangscontrole van een ingrediënt”, zegt Hamelink. “Producenten kopen grondstoffen in en checken de eigenschappen ervan. Bij het importeren van koffiebonen testen koffieproducenten bijvoorbeeld het vochtgehalte van de bonen met een Sinar BeanPro. Zijn de bonen niet goed? Dan komen ze niet aan boord van het vrachtschip en dus niet in Nederland.”

Snoep- en frisdrankfabrikanten maken gebruik van heel andere apparaten. “Zij werken veel met refractometers van het merk Bellingham & Stanley”, zegt Hamelink. “Tijdens het bottelen van frisdranken meten medewerkers van de fabriek met een refractometer constant of het suikergehalte niet te hoog of te laag is. Vooral in een veranderende markt waarin het reduceren van suikergebruik het streven is, is dat erg van belang.”

Een ander instrument dat veel in de voedselindustrie wordt gebruikt, zijn de textuuranalysers van fabrikant Lamy. “Heel veelzijdig”, aldus Hamelink. “Textuuranalysers worden ingezet om de breekbaarheid van koekjes te meten maar ook om de textuur van vleesvervangers te bepalen. Die laatste markt groeit snel en er is steeds meer vraag naar dergelijke apparatuur. Fabrikanten kunnen de juiste kleur en smaak van vlees vaak nabootsen, maar zoeken nog naar een fijne structuur voor hun product.” Ook de Finder SD van Hiperscan wordt veelvuldig gebruikt in de voedselindustrie. Binnen tien seconden geeft het instrument een ‘fingerprint’ van het geteste product. Zo geeft het bijvoorbeeld aan hoeveel vet en eiwit een stuk vlees bevat.

Veranderende markt
De huidige voedingsbranche is aan snelle en grote veranderingen onderhevig. Om daar snel op in te kunnen spelen, zijn innovatieve ontwikkelingen dan ook broodnodig. Hamelink is trots dat ook hij, namens Wilten Instrumenten, een kleine rol speelt in de pakken koffie en de brosse koekjes die dagelijks over de toonbanken van verschillende supermarkten gaan.

http://www.wilten.nl/