Voor materialen die kwetsbare moleculen zoals eiwitten bevatten, is het noodzakelijk dat ze bij een specifieke, vaak zeer lage temperatuur bewaard worden. Gebeurt dat niet, dan gaan de eiwitten degraderen en kun je het monster – zoals een vaccin, enzym of bloedmonster – niet meer gebruiken. Het transport van zulke materialen is daardoor uitdagend en duur.

Elscolab presenteert een unieke, draagbare vriezer van het merk Stirling die zeer geschikt is voor transport, maar ook inzetbaar is als kleine, makkelijk verplaatsbare opslagruimte in het laboratorium. De vriezer heeft een grote temperatuurrange van min 20 tot min 86 graden Celsius. ‘Daarnaast kun je de vriezer voorzien van een monitoringsysteem, waarmee je de status van de vriezer kunt controleren’, zegt Tamara de Clercq, sales engineer bij Elscolab.

De draagbare vriezer is dankzij een speciale koelingstechnologie, oorspronkelijk ontworpen voor de luchtvaart, zeer energiezuinig. De Clercq: ‘Gangbare vriezers springen af en toe aan om te koelen, wat voor pieken in het energieverbruik zorgt. De Stirling daarentegen bevat een koelingssysteem met twee continu bewegende onderdelen. Daardoor voorkom je energie pieken en bespaar je tot 75 % energie.’