Technisch onderzoekscentrum imec krijgt financiële steun van NASA om een experimenteel diagnose-apparaat, ontwikkeld door miDiagnostics, te testen in gewichtloze omstandigheden.

‘Menselijke verkenning van de ruimte vraagt om nieuwe medische apparatuur waarmee je snel en zelfstandig diagnoses kan stellen zonder veel materiaal- of energieverbruik’, zegt Susana B. Zanello, hoofdonderzoeker van het project, in een persbericht van imec.

Het te testen diagnosetoestel is een prototype dat ontwikkeld is door imec’s start-up miDiagnostics, dat gevestigd is in Leuven. Het wegwerpapparaatje heeft een nanofluïde processor op siliciumbasis waarmee het, aan de hand van een paar druppels bloed, kan meten hoeveel bloedcellen van welk type aanwezig zijn per volume-eenheid. Met enkele aanpassingen kunnen ook cellulaire, biochemische en moleculaire tests worden gedaan.

Het huidige prototype is ontwikkeld voor gebruik op aarde, maar functioneert vermoedelijk goed in gewichtloze omstandigheden, omdat de techniek berust op capillaire krachten, aldus Peter Peumans, CTO van miDiagnostics.

De volgende testfase zal zich afspelen in het vliegtuig. Tijdens een parabolische vlucht, waarin gewichtloosheid wordt gesimuleerd, kunnen passagiers een bloedmonster nemen en overbrengen naar het apparaatje. Vervolgens kunnen ze testen of het nanofluïde kanaalnetwerk zonder zwaartekracht zijn werk doet.