In april is de beurs voor ‘iedereen die moderner wil werken’

Peter Boogaard, eigenaar van het consultancybedrijf Industrial Lab Automation, organiseerde vijf jaar geleden in Kopenhagen voor het eerst een beurs. “We startten met tachtig bezoekers. Het concept stond ons helder voor ogen: het moet een laagdrempelige beurs zijn. De toegang is gratis voor potentiële klanten van de leveranciers, die betalen om hun producten te laten zien.”

Op 4 en 5  april vindt de vijfde edite van deze Paperless Lab Academy plaats. Het evenement is uitgegroeid tot een internationale beurs voor labautomatisering, een van de grootste beurzen van Europa volgens Boogaard. “In Barcelona komen 25 leveranciers van software en consultancy, we hebben 20 workshops en 15 plenaire lezingen. We verwachten 200 tot 250 bezoekers. Het concept is hetzelfde gebleven: laagdrempelig, gratis voor klanten en een informele sfeer om contacten te leggen en informatie uit te wisselen.”

De wereld verandert

De beurs is voor iedereen die een lab heeft en moderner wil werken, zoals Boogaard het formuleert. “Bijvoorbeeld managers die zich afvragen: Hoe kan ik in de cloud gaan werken? Hoe zit het met wetgeving? Welke nieuwe technologiën zijn er en waar kan ik die toepassen?” De ondernemer ziet nog veel terughoudendheid in het automatiseren, met name in de wetenschappelijke wereld. “Mensen zijn soms bang om te veranderen. Ze denken dat automatiseren ingewikkeld en duur is en zeggen: het werkt goed, waarom zou ik veranderen? Maar de wereld verandert!”

Bijvoorbeeld 80% van de labexperimenten begint bij wegen, zegt Boogaard. “Dat wordt nu allemaal met de hand opgeschreven en later ingetypt. Waarom is er geen appje waarmee ik de weegschaal uitlees en alles in een LIMS of ELN verzameld wordt?”

Het antwoord op die vraag luidt volgens Boogaard dat niet alleen gebruikers, maar ook leveranciers nog niet altijd prioriteit geven aan automatisering. “Leveranciers zien graag dat je ook hun software nodig hebt. Het uitwisselen van databestanden is vaak niet mogelijk. Commerciële haalbaarheid speelt daarbij ook een rol. Maar nu bijvoorbeeld MettlerToledo en Sartorius, de twee grootste leveranciers van weegapparatuur, beide overtuigd zijn van het nut van automatiseren wordt er een grote slag gemaakt.”

Op de beurs zijn lezingen te zien zonder commerciële inslag, zoals een presentatie over data-analyse, de juridische aspecten van automatiseren, het lab van de toekomst en over het gebruik van LIMS in het Franse anti-doping beleid. “Het bijzondere van de Paperless Lab Academy is denk ik dat wij minder sales en meer inhoud bieden. Daardoor groeit onze beurs nog ieder jaar,” aldus Boogaard.

www.paperlesslabacademy.com