Een algoritme dat oorspronkelijk voor Netflix is ontwikkeld blijkt geschikt om beelden te verzamelen uit Raman spectra. Het algoritme, dat compressive imaging heet, versnelt de imaging door slechts een deel van de spectrale data te gebruiken. Een beeld dat normaal gesproken in minuten wordt geladen, is in tienden van seconden klaar.  Daardoor is Raman imaging nu geschikt voor klinische toepassingen zoals weefselanalyse of detectie van tumoren. Het algoritme was oorspronkelijk bedoeld voor het herkennen van patronen in de film-voorkeur van Netflix-kijkers.

Voor Raman spectroscopie is geen monsterbewerking nodig en de techniek is niet invasief. Maar voor het bestuderen van biologische verschijnselen is de techniek te langzaam. Daarnaast levert het enorme hoeveelheden data op die allemaal verwerkt moeten worden. Dat kost veel tijd.

De onderzoekers losten beide problemen op. Naast het gebruik van compressive imaging vervingen ze de dure en langzame camera’s door een veel goedkopere spatial light modulator. Deze selecteert en verzamelt slechts enkele golflengten, waardoor het beeld sterk gecomprimeerd wordt. Daarmee is een goedkope en eenvoudig toepasbare imagingtechniek ontstaan.

Afbeelding: F. Soldevila et al.