Het jonge Amerikaanse bedrijf Grenova heeft een compact apparaat ontwikkeld om pipetpuntjes te reinigen en steriliseren voor hergebruik, zodat ze niet op de afvalberg terecht komen. “In de US alleen worden miljoenen tonnen plastic afval uit laboratoria gestort, verbranding is hier minder gebruikelijk,” zegt Ali Safavi, CEO van Grenova. “Wij hebben een methode ontwikkeld voor het schoonmaken van de pipetpuntjes die zo weinig water en schoonmaakmiddel kost dat het zowel economisch als milieutechnisch gunstig is. Een rek met 96 puntjes kost zo’n tien euro nieuw, maar wassen kost een kwartje.”
Safavi zegt dat er al zo’n 80 ton plastic afval bespaard is door zijn TipNovus pipetpuntjeswasser.
De tips, van welke grote leverancier dan ook, gaan met een paar rekken tegelijk in de TipNovus of de TipNovus Mini, waarna eerst de binnenkant wordt gespoeld en daarna de buitenkant. Een ultrasone behandeling verwijdert kleine restjes. De puntjes kunnen steriel worden gemaakt met UV-licht. Het wasmiddel bevat naast water en ethanol een geheim ingrediënt dat de pH neutraliseert. Je kunt ook je eigen wasmiddel gebruiken. Het spoelwater is in de meeste gevallen zo schoon dat het direct door de gootsteen kan, claimt Safavi. “En niemand van onze klanten heeft nog contaminatie gevonden, zelfs na 20x hergebruik.”
Grenova richt zich nu alleen op de pipetpuntjes, maar Safavi sluit niet uit dat er later andere toepassingen zoals single-use materialen zullen volgen. Grenova werkt sinds september samen met GC biotech dat nu in Europa verantwoordelijk is voor het leveren van de TipNovus en andere producten van Grenova.