Iets alledaags op een bijzondere manier in beeld gebracht. Dat laat deze foto zien: huidcellen met een abnormaal grote hoeveelheid keratine, in geel op de foto. Met deze foto won Bram van den Broek, onderzoeker bij NKI, de Nikon Small World Photomicrography Competition 2017.
De ‘foto’ is een fluorescentiebeeld gemaakt met een laser-scanning confocale microscoop (een Leica TCS SP8 met een 40x vergrotende lens). Daarbij scant een laser het preparaat, dat gelabeld is met fluorescente eiwitten. Deze zenden vervolgens licht uit dat de detector opvangt en het beeld vormt. De detectoren zien geen kleur; die is later toegevoegd door de onderzoeker.
Van den Broek onderzoekt het gedrag en de expressie van keratine in huidcellen. Het vezelachtige netwerk van keratine geeft de huid stevigheid, beschermt het tegen mechanische stress en is daarnaast betrokken bij tal van cellulaire functies en celsignalering. Bij kankercellen wijkt de keratine-expressie vaak af van normaal, legt Van den Broek uit. “Samen met onderzoekers aan de Universiteit van Aachen zoeken we met behulp van een ‘imaging screen’ naar nieuwe regulatoren van keratinenetwerk-dynamica. Dit doen we door bepaalde genen één voor één uit te schakelen en de invloed hiervan op de vorm en beweging van het keratinenetwerk te bekijken. We gebruiken hiervoor live-cell time-lapse fluorescentiemicroscopie in combinatie met geavanceerde beeldanalyse.”
Op de foto staan meerdere HaCaT cellen, een soort keratinocyten, vertelt de onderzoeker. “De cel in het midden valt het meest op. Hij produceert beduidend meer keratine dan de andere cellen, waardoor het ook extra bundelt. Het DNA zit in twee compartimenten die geen standaard kern lijken. Je ziet wel vaker vreemde eenden in de bijt bij op glaasjes gegroeide cellen, elke keer net weer wat anders. Normaal schenken we daar weinig aandacht aan omdat het niet goed reproduceerbaar is en de relevantie vaak onduidelijk. Deze cel vond ik mooi genoeg om er een hoge-resolutie opname van te maken.”