Traditionele medicijnen bevatten nog vaak ingrediënten gemaakt van bedreigde planten en dieren. Dat mag niet, maar controle is lastig, onder meer omdat er veel verschillende ingrediënten in zitten.

Vaak is er wel een vermoeden welke plant of welk dier is gebruikt en kan met een DNA-test gericht naar sporen worden gezocht. Maar screenen op allerlei planten- of dierenresten was nog niet mogelijk.

Onderzoekers van Rikilt in Wageningen pasten de bestaande DNA-tests aan zodat die stukjes ‘barcode’-DNA kunnen herkennen, stukjes DNA die in veel dier- of plantensoorten voorkomen maar tussen soorten ook een beetje verschillen. Deze test kan bijna elke soort plant of dier in het medicijn in één keer identificeren, aldus Rikilt. Dat testten de onderzoekers op achttien in beslag genomen monsters. Ze vonden 31 verschillende soorten planten en 17 soorten dieren, die meestal niet op het label stonden. Daaronder was één bedreigde diersoort, een bruine beer.

De grootste uitdaging voor de onderzoekers was het verzamelen van voldoende DNA. De medicijnen zijn vaak vermalen poeders of gedroogde producten. De kunst is dan om een stukje DNA te vinden dat niet kapot is. Door gebruik te maken van twaalf DNA-barcode regio’s zijn in principe alle diersoorten te identificeren. Voor planten is het nog lastig, aldus Rikilt, omdat hun DNA wat minder verschilt tussen soorten en omdat de database waarin alle bekende DNA-barcodes van verschillende soorten staan minder volledig is.