Het ‘Internet-of-things’ is niet alleen meer voorbehouden aan ‘early adopters’ met een huis vol elektronica of grote bedrijven met een geautomatiseerd productieproces. Schijnbaar eenvoudige labbenodigdheden zijn ook prima te automatiseren. Neem pipetten. Die zijn van eenvoudig handbediend gereedschap gegroeid naar apparaatjes volgepakt met elektronica. Zo ontwikkelde MettlerToledo de EasyDirect Pipette Manager. Deze software kan tot duizenden pipetten tegelijk volgen. Het vertelt hoe vaak pipetten worden gebruikt, waar ze thuishoren, wie ze gebruikt heeft en wat de kalibratie- en onderhoudsstatus is zodat onderhoud kan worden gepland. Daarvoor zijn alle pipetten uitgerust met een RFID-chip waarmee de software ze kan volgen.

Thermo Fisher heeft naar eigen zeggen het eerste web-based pipetteringsysteem ingevoerd voor efficiënt en gecentraliseerd programmeren van de verbonden pipetten. Deze Thermo Scientific™ E1-ClipTip elektronische pipetten met Bluetooth-connectie worden gebruikt met de cloudbased app My Pipette Creator. Het digitale systeem bespaart tijd, verbetert de consistentie van de metingen en minimaliseert programmeerfouten. Daarmee zijn de resultaten beter reproduceerbaar, betrouwbaar en traceerbaar.

Het pipetteren hoeft de laborant ook niet meer zelf te doen, dat doet de robot wel. Elscolab heeft bijvoorbeeld de pipetteerrobot Viaflo Assist Plus van Integra. Die vult in één keer een hele plaat tot 384 wells of tubes voor centrifuge of PCR. Toepassingen zijn legio, denk aan verdunningen of toevoegen van reagentia en platen uitvullen of dupliceren. Pipetpunten worden automatisch vervangen. De robot werkt met de elektronische Viaflo of Voyager pipetten.