Een internationaal team van onderzoekers heeft een duurzame, plantaardige lijm bestudeerd die niet alleen supersterk is, maar ook goedkoop en gemakkelijk geproduceerd kan worden. Een succesvolle combinatie van deze factoren vinden is bij de ontwikkeling van lijm zeer uitdagend, aldus het persbericht van Aalto University in Zweden.

De ‘eco superlijm’ wordt gemaakt van cellulose nanokristallen, dat je onder meer kunt halen uit restproducten van de agro-industrie of gerecycled papier, vertelt Blaise Tardy van Aalto University in het persbericht. Het artikel in Advanced Materials demonstreert hoe een mix van cellulose nanodeeltjes en water een zeer sterke lijm vormt. Als het water uit de suspensie verdampt, ordenen de cellulose nanokristallen zich in een specifieke structuur, resulterend in een anisotrope hechting tussen twee vaste oppervlakken. Dat betekent dat de lijm tientallen keren sterker is in het ene bindingsvlak, ten opzichte van het vlak dat daar loodrecht op staat. In de praktijk houdt dat in dat een enkele druppel celluloselijm een gewicht van 90 kg kan dragen, maar dat je de aan elkaar gelijmde oppervlakken ook met twee vingers van elkaar kunt verwijderen.

Volgens het onderzoeksteam komen deze eigenschappen onder meer van pas bij de schokbestendigheid van kwetsbare componenten in micro-elektronica. Ook kun je met de lijm de herbruikbaarheid van waardevolle decoratieve elementen vergroten en nieuwe verpakkingen ontwikkelen.

bit.ly/superlijm