De mensen achter innovatielab Faba Factory presenteerden tijdens de Dutch Design Week in oktober hun eerste product: Faba Tofu. Het is de eerste tofu van veldbonen in Nederland. Michael Luesink en Elke Donkers van BOON (die je kunt kennen van hun vleesvervangers in de supermarkt) en food designer Katja Gruijters willen met het product de veldboon toegankelijk maken voor de consument.

Na een jaar lang onderzoek kwamen de ontwikkelaars uit op tofu als product, omdat die vleesvervanger minder bewerkelijk is dan veel andere soorten. In de tofu zie je de veldbonen nog terug. Een bewuste keuze, want de makers willen laten zien dat veldbonen niet alleen geschikt zijn voor veevoer, waar ze nu voornamelijk in belanden. “Als we het dier uit de keten halen, kunnen we de landbouwgrond direct gebruiken om mensen eten te geven”, licht Luesink toe in het persbericht.

Het innovatielab kijkt al naar opvolgers van de Faba Tofu. De ontwikkelaars verdiepen zich in de voedingswaarden en onderzoeken meer mogelijke toepassingen om voedzame producten te ontwikkelen. Ook wil Faba Factory workshops organiseren om consumenten te leren hoe ze zelf tofu van Nederlandse bodem kunnen maken.