Veilig verzamelen van chemisch afval is eenvoudig met nieuw kabinet van Denios.Een monitoringsysteem houdt de veiligheid in de gaten.

Vorig jaar al introduceerde Denios de VARIO-Flow werkplek: een veiligheidswerkbank met een afzuigsysteem, de zogeheten ejector-luchttechniek, dat vrijgekomen stoffen altijd naar de achterkant van de kast stuurt en afvoert. Zo is er geen glazen schuifraam meer nodig en heeft de laborant altijd vrij de ruimte.
Het prototype van de VARIO-flow is het afgelopen half jaar sterk verbeterd en uitgebreid, vertelt directeur Peter van Doesum van Denios. Er is nu tevens een VARIO-flow beschikbaar die dienst kan doen als verzamelstation voor chemisch afval. “Deze versie van de VARIO-flow is uitgevoerd met drie in het roestvaststalen werkblad geïntegreerde verzameltanks voorzien van veiligheidstrechters en goed toegankelijke aftappunten onder het werkblad. Elke verzameltank wordt continu afgezogen waardoor er geen gevaarlijke dampen kunnen ophopen en de risico’s op brand of explosie worden gereduceerd naar een optimaal veilig niveau.”
Aan het veilig legen van de tanks is ook gedacht. De tanks zijn voorzien van een aftappunt met automatische puntafzuiging. De verpakking waarin het afval wordt afgevoerd plaats je onder het aftappunt op een transportwagentje. “Zo is optimale veiligheid gecombineerd met een ergnomisch verantwoord werkproces,” aldus Van Doesum.
De tank wordt bewaakt door het iSense monitoringsysteem, onder andere op vloeistofniveau en afzuiging. Alle gegevens staan op een monitor in de achterwand van de werkbank en kunnen worden verzonden naar een zwaar beveiligde cloud-server middels de iMeasure module. Van Doesum: “Dit systeem werd nadrukkelijk niet ontwikkeld op basis van de ‘big brother is watching you’ gedachte maar om veilig gedrag en veilige condities in een risicovolle omgeving of geconditioneerde ruimte te waarborgen. Het schakelt bijvoorbeeld een veiligheidskundige in wanneer dat nodig is, of stuurt een berichtje naar de laborant wanneer de tank vol dreigt te raken. De veiligheid van de gebruiker en zijn of haar omgeving staan centraal.”
www.denios.nl